fbpx

Как безопасно да превключвате тема на WordPress, без да губите съдържанието си

Как безопасно да превключвате тема на WordPress, без да губите съдържанието си

Лесно ли е да смените тема на WordPress? Ще изгубя ли съдържанието си или част от него? Ще загубя ли информация? Как да разбера, че моят сайт е готов да премине към нова тема?

Решихте да инсталирате нова тема на WordPress но превключването може да носи последствия.

Когато превключвате тема на WordPress, можете да бъдете сигурни, че цялото ви съдържание, включително медия, страници, публикации и коментари, ще остане през целия процес. Няма да загубите информация и не е нужно да местите съдържанието, тъй като те ще останат непокътнати в таблото ви за управление.

Въпреки че превключването на теми на WordPress може да бъде много лесно, има стъпки, които трябва да предприемете, преди да стартирате превключването, за да сте сигурни, че няма да се размести или счупи нещо. По долу ще получите информация за всичко, което трябва да направите преди, по време и след превключването, за да поддържате безпроблемно функционалността на уебсайта ви.

Преди да промените темата на WordPress

1 | Архивирайте вашите файлове

Преди да направите нещо по отношение на промяна в темите на WordPress, трябва да архивирате всичките си файлове.

Това е само предпазна мярка, тъй като превключването на тема само по себе си не е семпъл процес и понякога може да не завърши както очаквате.

Има два начина да архивирате вашите файлове. Можете да използвате плъгин или да архивирате вашите файлове ръчно.

Архивиране чрез приставки/плъгини
Updraft Plus и BackupBuddy, автоматично ще архивират вашите плъгини, база данни, теми, съдържание и други файлове от вашия уебсайт. Обикновено приставките за архивиране ще съхраняват вашите архивни файлове извън сайта на сигурно място, така че няма да е необходимо да се притеснявате за това, че някой ще хакне вашата информация.

Updraft Plus има както безплатни, така и платени версии, BackupBuddy е платен плъгин. Ето и други резервни приставки, за да проверите: 
VaultPress (платен) 
BackWPup (безплатни и платени версии) 
WP-DB-Backup (безплатно)

Ако обаче имате много голям уебсайт, по-сигурно е ръчното архивиране.

Ръчно архивиране
Ние правим ръчни архиви за нашите уебсайтове. Правенето на ръчно архивиране изисква малко повече технически познания, които ние ви предоставяме по-долу.

 1. Влезте в контролния панел на уебсайта си. Вашият контролен панел е  доставчика на хостинг.
 2. Щракнете върху опцията, която казва едно от тях : „FTP достъп“, „FTP настройки“, „FTP акаунт“ или „FTP потребители“.
 3. Влезте и копирайте файловете, които искате да архивирате от правилната директория
 4. Върнете се към контролния панел и отворете „phpMyAdmin.“
 5. Изберете вашата база данни.
 6. Експорт на базата данни – Трябва да има опция за експортиране на базата данни.

След като се експортира, имате ръчен архив на вашия сайт, който ще експортирате на локалният си компютър.

2 | Проверете джаджите си

Ако в момента използвате тема с джаджи, трябва да се уверите, че новата тема е съвместима с това, в противен случай ще загубите информация от текущите джаджи, които използвате.

Най-вероятно новата ви тема ще има различна функционалност на джаджи от предишната ви тема. След превключването джаджи, които сте имали преди, трябва да се покажат в „Неактивни джаджи“ в долната част на екрана с приспособления и лесно можете да ги плъзнете и активирате отново.

Забележете кои са вашите текущи активни джаджи и информацията която съдържат, за да не загубите информация при превключване. 

3 | Копирайте всеки код за проследяване на данни за уебсайта ви

Някои собственици на уебсайтове копират и поставят кода за анализ на Google във файла footer.php. Когато превключите темата, тази информация ще бъде загубена, което означава, че уебсайтът ви вече няма да се проследява в Google Analytics.

Ако тук е вашият код за анализ на Google, не забравяйте да копирате и поставите тази информация в отделен документ, за да можете да я поставите обратно във вашия уебсайт с нова тема ( в footer.php). 

По време на процеса на промяна на WordPress тема

1 | Превключете уебсайта в режим на поддръжка

Докато превключвате към новата си тема, няма да искате потребителите да виждат счупен сайт, ако по това време посетят вавият уебсайт. Предлагаме да активирате режим на поддръжка за времето, през което ще правите превключването и промените по уеб сайта ви. Има различни приставки за режим на поддръжка.

2 | Тествайте съвместимостта с основните браузъри

Проверете как изглежда новата тема на вашия уебсайт във всички основни браузъри, включително Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome и Opera.

3 | Тествайте функционалността и плъгините

Опитайте се да видите вашия уебсайт като потребител (или още по-добре, позвънете на приятел, и го помолете да тества!), Тестването включва:

 1. Коментиране на публикации в блога (ако е приложимо)
 2. Страница за контакти
 3. Уиджети (абонамент за бюлетин, бутони за социално споделяне и т.н.)
 4. Функция за търсене
 5. 404 страница за грешка

След промяната на WordPress тема

1 | Премахнете всички ненужни приставки

Премахнете всички инсталираните приставки, които вече не влизат в употреба при новата тема, те могат да забавят уебсайта Ви.

2 | Актуализирайте рекламите си

Ако използвате third party реклами на уебсайта си, уверете се че се показват правилно. Направете всички необходими промени, които е ползвал бранда ви – като цветове, шрифт и т.н

3 | Уведомете посетителите си

Редовните ви посетители ще забележат,това че сте обновили уебсайта си, след като видят новия ви дизайн. Уверете се че в новата ви тема не се показват грешки.

Напишете кратка публикация в блога, в която обявявате промените по уеб сайта ви и помолете последователите си да ви уведомят ако нещо не работи правилно.

Заключение

След като сте предприели тези стъпки, промяната на тема не е толкова плашеща нали? Ако нещо случайно се обърка, не се колебайте да се свържете с нас за безплатна консултация – Ние сме на среща да помогнем.

nesrin

Leave a reply

БългарскиFrançaisTürkçe