fbpx

За нас

От какво се нуждаеш – електронен магазин или уеб сайт? Ние сме специализирани в изработка и поддръжка на сайтове и ел. магазини.

Проекти

Tехники за привличане и задържане на вниманието на вашите клиенти

Tехники за привличане и задържане на вниманието на вашите клиенти

Едно от предизвикателствата, пред които са изправени организациите с онлайн бизнес е как да привлече вниманието, да ангажира аудиторията си за по-дълго. През 2000 г. средната продължителност на човешкото внимание беше около 12 секунди. През 2013 г. това е намаляло до 8 секунди и оттогава продължава да пада. Когато вземете предвид, че средната продължителност на вниманието на златна рибка е около 9 секунди, тази тенденция едва ли е обнадеждаваща за търговците. 

Това вероятно се дължи на претоварване с информация. Ние сме бомбардирани с непрекъснато нарастващ поток от информация. Развиха се множество платформи и канали, които ни помагат да обработваме тези данни все по-бързо. 

Следователно мозъкът ни се развива и „настройва“ входните данни, които не отговарят на този стандарт. Това се доказва от явление като “слепота”, при която хората полагат усилия да игнорират рекламата, която гледат, докато сърфират онлайн.

Ние в Webness взимаме под внимание това, като проектираме сайтове, които ще задържат потребителското внимание по-дълго. Това ни помага да утвърждаваме нашата работа в бъдеще и гарантира, че тя ще бъде ефективна.

Разбирането на това как работи човешкият ум и как да привлечете и задържите вниманието на вашата аудитория ще ви даде възможност да създавате потребителски изживявания, които да надвишават конкуренцията и да угодят на вашите потребители едновременно. Можете да им предоставите възможност да получат достъп до информацията, от която се нуждаят.

Сега нека разгледаме някои специфични техники за това как работи умът и как да привлечен вниманието на хората и да го задържим достатъчно дълго.

1. Уловете вниманието на вашите клиенти

Хората ценят своето време и знаем, че не биха губили време в съдържание с ниска стойност. За да задържат вниманието си върху вашето съобщение, трябва да разберете как да създадете тази първоначална искра на интерес. 

Движение и анимации

Една от най-ефективните техники за това е включването на движение във вашите дизайни, като например анимация. В ежедневието с периферното си зрение виждаме движещата се среда окколо нас, това привлича вниманието ни.

Човешки лица

Друга добра техника е включването на човешки лица в съдържанието ви – особено тези, които гледат директно в потребителя.

Смели цветове

Вашите призиви за действие наистина могат да се открояват, като се използват ярки цветове. Дори манипулирането на самия текст е честна игра.  Просто удебеляването на конкретна информация ще я направи изпъкваща за читателите, както е илюстрирано в този параграф.

Храна

Вкусните изображения на храни могат да активират тези импулси – виждали ли сте някога реклама на ресторант, която буквално е оставила слюнка в устата ви? Този тип реклами ни помагат да свържем положителния опит с тези продукти и могат да бъдат изключително мощни.

Опасност

Опасността е друг мощен инструмент, който може да се използва за привличане на вниманието на хората. Опасността не трябва да има физически или непосредствен характер; често ще видите тази техника, използвана за ангажиране на хората чрез хипотетични примери или обратна психология. Казано по-просто, шоковият фактор върши чудеса.

Въпреки това, не всички бизнеси са в състояние ефективно да използват тези техники. В някои контексти те просто не са подходящи, а в други нямат много смисъл. Бизнесът в нишите за храна, развлечения, гостоприемство, туризъм или пътуване трябва лесно да намери начини за използване на тези техники. Взимайте предвид продуктите, които продавате, целевите демографски данни и използвайте тези мощни техники, когато това има смисъл предвид вашата аудитория.

2. Емоция и разказване на истории

Друга много ефективна техника за привличане на вниманието е чрез създаване на емоции у вашата аудитория. Като предизвиквате емоции, вие отваряте умовете на вашата публика и ангажирате тяхното желание да изследват и учат.

Създавайки положителни емоции в аудиторията си ги поставяте в състояние, в което ще създадете положителни асоциации с вашия продукт. Използвайки отрицателни емоции можете да привлечете вниманието им.

Емоцията мотивира действието

Един от най-добрите начини за създаване на мощни емоционални реакции е чрез използването на изображения. 

Включете възможно най-много сетива

Видеото има потенциал да бъде по-мощно от едно изображения. Всички видеоклипове включват движение, което естествено улавя човешкото око, както беше обсъдено по-горе. Освен това можете да използвате силата на музиката, звука и гласа, за да създадете допълнителни слоеве емоционална реакция. 

Хората следват разказите

Разказването на истории е друга техника, която трябва да използвате. Тя свързва с предизвикване на емоция. Можете да разказвате собствената си история, ясно и последователно в множество канали, които използвате за комуникация с вашата аудитория.

3. Предоставяйте на Вашата аудитория важна информация

Как да определите кой тип да закупите? Ако сте като повечето хора, разчитате на някои от по-очевидните и контрастни характеристики на опаковката, като например нейния размер или цвят, а не на посланията изобразени върху опаковките. Всъщност е много вероятно дори да не си спомняте повечето от посланията на опаковката на пастата си за зъби. Хората просто не обръщат внимание на информация, която няма значение за тях. 

  • Разбиране и съпричастност – Използването на правилната терминология и език за вашата аудитория показва, че разбирате откъде идват. Емпатията е мощна техника, която предизвиква положителни чувства у вашата аудитория.
  • Слушане и обратна връзка – Винаги съобщавайте, че вашата организация е отворена за всякакъв вид разговори и обратна връзка. Бъдете готови да научите за тяхната конкретна ситуация и бъдете честни за това как можете да им помогнете.
  • Накрая, опитайте се да се уверите, че всичките ви съобщения са свързани с вашата аудитория. Хората са далеч по-склонни да обръщат внимание на свързани послания, тъй като те имат по-голямо значение за тях.

4. Преди и след

Демонстрирането на разликите е друга ефективна техника за привличане на вниманието. Ако някога сте виждали реклами за отслабване или фитнес с участието на снимки „Преди“ и „След“

Други популярни формулировки на концепцията включват сравняване на „Добро“ и „Лошо“, „Направете“ спрямо „Не е“, „Рисковано“ срещу „Безопасно“ или подобни формулировки. 

5. Помогнете на вашата публика

Най-важният елемент при привличане на вниманието на хората е да се гарантира, че информацията която се опитвате да им представите достоверна. 

Потребителите ще оценят този подход, защото той предоставя положително преживяване за тях. Имате информация, която е важна за тях, улеснявате ги да я намерят и не им губите времето.

Въпреки това, колкото и да сте успешни в превличането на интереса на вашата публика е половината от битката, пред която сте изправени. В част II от тази поредица ще разгледаме специфични техники, които могат да се използват, за да държите аудиторията си съсредоточена върху вашите съобщения и да спечелите тяхното внимание.

nesrin

Leave a reply

БългарскиEnglishFrançaisDeutschItalianoМакедонски јазикRomânăРусскийСрпски језикEspañolTürkçeУкраїнська